Световната икономика навлиза в нова финансова криза

Световната икономика навлиза в нова финансова криза

Светът се насочва към нова икономическа и финансова криза, която ще има пагубни последици за демократичната пазарна система, според бившият управител на Банката на Англия Мервин Кинг.

Кинг, който управляваше банката по време на огромния икономически спад преди десетилетие, заяви, че съпротивата срещу новото мислене означава да се повтори хаосът през периода 2008-2009 г. „Друга икономическа и финансова криза би била пагубна за легитимността на демократичната пазарна система“, каза бившият управител на Английската централна банка по време на лекция преди годишната среща на Международния валутен фонд.

Той добави, че САЩ ще претърпят „финансов армагедон“, ако централната банка – Федералният резерв – няма необходимите сили за борба с друг епизод, подобен на разпродажбата на ипотечни кредити. Според Кинг след Голямата депресия през 30-те години на миналия век има ново мислене и се налагат промени. „Никой не може да се съмнява, че отново преживяваме период на политически смут. Но никой не поставя въпроса за въпросите, залегнали в основата на икономическата политика. Това трябва да се промени. „, каза още Кинг.

Бившият управител на банката заяви, че икономическият и политическият климат рядко са били толкова изострени, като се позова на търговската война между САЩ и Китай, бунтове в Хонконг, проблеми в ключови страни като Аржентина и Турция, нарастващото напрежение в Близкия Изток. „Пулсациите на повърхността на нашата политика станаха разрушаващи вълни, тъй като ветровете на промяната придобиха сила“, обяснява той.

Кинг каза, че световната икономика е останала в капан с нисък растеж, а възстановяването след 2008-2009 г. е по-слабо от това след Голямата депресия. „След Голямата инфлация, Голямата стабилност и Голямата рецесия, ние навлязохме в Големият застой.“ обяснява образно ситуацията банкерът.

Стандартните модели според него  не бяха полезни в две важни области на икономическата политика – изваждането на световната икономика от капана на ниския растеж и подготовката за следващата финансова криза. Кинг каза, че светът навлиза и се отклонява от световната финансова криза с изкривен модел на търсене и производство. За да се избяга за постоянно от капана с нисък растеж, е необходимо пренасочване на ресурси от един компонент на търсене в друг, от един сектор в друг и от една фирма в друга. „За да се постигне такова изместване на ресурсите – и на капитала, и на труда – ще е необходим много по-широк набор от политики, отколкото просто парични стимули.“, допълва бившият управител на Английската централна банка Марвин Кинг. И добави: „И без да се предприемат действия за справяне със структурните слабости на световната икономика, съществува риск от друга финансова криза, произтичаща този път не от банковата система на САЩ, а от слабите финансови системи другаде.“

Кинг каза още, че е време Федералният резерв и други централни банки да започнат разговори зад затворени врата с политиците, за да бъдат наясно законодателите колко уязвими ще бъдат в случай на поредна криза.

error: Съдържанието е защитено!