Кралят, който абдикира заради любовта

Кралят, който абдикира заради любовта

Тя е американка. Тя е разведена. Тя е на прага на втори развод. В Обединеното кралство от 30-те години тези фактори са достатъчни, за да бъде недопустимо Уолис Симпсън да има връзка с крал Едуард VIII.

Но почти като в приказките двойката е решена да бъде заедно…въпреки всички и всичко. Така на 10 декември  1936 година  англичани чуват от радиостанциите следното събщение:

„Преди няколко часа изпълних последния си дълг като крал и след като ме наследи брат ми, херцог на Йорк, първите ми думи трябва да са да заявя своята вярност към него. Това правя от все сърце. Трябва да ми повярвате, когато ви казвам, че открих, че е невъзможно да нося тежката отговорност и да изпълнявам задълженията си като крал, без помощта и подкрепата на жената, която обичам. Всички имаме нов крал. Пожелавам на него и на вас щастие и просперитет от все сърце. Бог да ви благослови! Бог да спаси краля! ”

Едуард е един от най-кратко управлявалите монарси в британската история. Той се възкача на трона, когато баща му, крал Джордж V, почива на 20 януари 1936 г. Коронацията му е планирана за май 1937 година.

Харизматичен и популярен, той се радва на живота като принц на Уелс и се знае, че има редица любовници. Сред тях е лейди Телма Фърнес, която през 1931 г. го запознава с американската Уолис Симпсън.

Уолис е родена на 19 юни 1896 г. в Пенсилвания. През 1916 г. тя се среща и се омъжва за Ърл Уинфийлд Спенсър, пилот в САЩ. Той обаче се оказва алкохолик, бракът се разпадна и двамата се развежда през 1927 година.Следва нов брак –  с Ърнест Симпсън, англо-американски изпълнителен директор. През 1934 г. Уолис става любовница на принц Едуард. На 20 януари 1936 г. Джордж V умира, а Едуард, много за отчаянието му, веднага става крал. Той мразеше формалностите, които царският живот му налагаше, като много предпочиташе партита, забавления, танци и като цяло да се забавлява добре.

През октомври същата година Симпсън подава молба за развод с  втория си съпруг. В същото време Едуард декларира, че я обича и възнамерява да се ожени за нея веднага след финализирането на втория развод. Това предизвика смущение в правителствените, църковните, кралските и дипломатическите кръгове. Според тогавашните църковни повели разведените не могат да се женят отново, ако бивш съпруг е все още жив. Което означава, че Едуард просто не може да се ожени за разведена жена, която все още има двама живи бивши съпрузи.

По традиция монархът трябва да прекара голяма част от лятото в Балморал в Шотландия, но през 1936 г. Едуард решава вместо това да вземе Уолис на средиземноморско пътуване. Широко обсъждано в американската и европейската преса, то раздуха всякакви съмнения относно връзката, въпреки че британските вестници се опитват да бъдат лаконични.

През декември премиерът Стенли Болдуин даде да се разбере на Едуард, че той ще трябва да избере между Симпсън и короната. Не можеше да има и двете. Едуард избира да абдикира. Избира любовта.

В деня след абдикацията си Едуард, който става херцог на Уиндзор, напуска Великобритания и се жени за Симпсън във Франция на 3 юни 1937 г. Като херцогинята на Уиндзор тя така и не бива призната от двореца и остава изгонена от кралското семейство до края на живота си.

Двойката продължава да живее в Европа до 1940 г., а след това заминават за пет години на Бахамските острови. След войната двойката се завръщат в дома си в Париж. Там херцогът почива на 77 години през 1972 г., а Уолис Симпсън умира през 1986 г., на 89 години.

error: Съдържанието е защитено!