Какво се случва с язовирите в България?

Какво се случва с язовирите в България?

След Перник Ямбол и Радомир са на ръба на водна криза. На фона на масовото напрежение, достъпната вода за по няколко часа на ден и все по-важната тема за ресурсите в страна, вече трети месец Министерство на околната среда и водите не оповестява справките за състоянието на язовирите у нас.

Но да погледнем нещата едно по едно. Все повече се говори, че Радомир ще бъде застигнат от съдбата на Перник. От няколко седмици вече има режим на водата, като през нощта изобщо няма подаване. Миналата седмица през БНР кметът на града Пламен Алексиев определи ситуацията в Перник и Радомир като „изключително изнервена“. Само ви припомняме, че в разгара на кризата с Перник стана ясно – вода, предназначена за Перник, е отивала в Радомир чрез тръба от един от източниците на язовир „Студена“. Алексиев вече е сигнализирал институциите и е поискал спешни мерки. Докато държавата реши как и дали да помогне, от кметството в Радомир са готови да започнат ремонт сами, но той ще отнеме три месеца.

Да погледнем Ямбол. Във всички 44 села на територията на община Тунджа е забранено ползването на питейна вода за небитови нужди.

Междувременно  журналистката Валя Ахчиева публикува нови подробности от разследването й за причините за водната криза в Перник.
През 2014 г. ВиК-Перник е взело 3 милиона лева кредит от банка, за да си плати дълговете и да се подобри тежкото техническо състояние на водопроводната мрежа в Перник. Има предшестващо писмо до министъра на регионалното развитие, който отговаря за дружеството, че дълговете са 7 млн. лева към онзи момент.

Има дълг към Басейнова дирекция – Благоевград, защото не е платена водата, доставена на хората. Има дълг към НАП и към доставчици. Това пише в писмо тогавашният управител на ВиК-Перник инж. Камен Каменов до министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева от кабинета „Орешарски”.

И министърът разрешава този кредит от 3 млн. лв.

Банка отпуска парите срещу договор за залог на цялото имущество на дружеството заедно със сградите. Залагат се и всички бъдещи вземания на фирми, които си плащат водата на ВиК-Перник.

Според думите на досегашния управител на дружеството инж. Иван Витанов (който беше арестуван, обвинен в безстопанственост, а след това съдът го освободи от ареста срещу гаранция от 1000 лева) точно този заем от 3 млн. лева е повлякъл още повече ВиК-дружеството към финансовото дъно.

„Защото сега Министерството на регионалното развитие и благоустройството като собственик на ВиК-Перник, а министър Петя Аврамова като негов принципал, изведнъж назначават там за прокурист… същия човек, теглил онзи кредит от 3 милиона лева. Защо никой в министерството не е направил проверка какво се е случило с тези пари, отпуснати на ВиК – Перник? Похарчени ли са по предназначение?“ – пита Валя Ахчиева.

Caмo eдин чac пpeди apecтa нa инж. Ивaн Bитaнoв тя е направила интepвю c нeгo.

Витанов пpизнaва, чe e нacлeдил дълг нa дpyжecтвoтo ĸъм HAΠ, пoeмaйĸи пocтa yпpaвитeл oт пpeдшecтвeниĸa cи Kaмeн Kaмeнoв. Toзи дълг ĸъм дъpжaвния бюджeт e бил в paзмep oĸoлo 550 xил. лeвa, нo нe e бил пoгaceн oт взeтия ĸpeдит oт 3 млн. лeвa.

Витанов е разказал и как е наследил едни 5 хиляди водомера, купени с пари от кредита – той твърди, че от такова огромно количество нямало нужда, защото на водомерите минавал срокът на годност, ако веднага не бъдат монтирани по домовете на хората. Били нужни само 300-400 броя. Толкова, колкото могат да се монтират веднага. Затова се наложило част от тези 5000 водомера да минат нова проверка и дружеството да плаща още пари за тях. Тези водомери били закупени от една фирма и фактурите го доказват.
На този фон въпросите продължават да се трупат – ще стане ли навреме съоръжението, което трябва да помогне в кризата в Перник, ако „Студена“ е изолиран случай, защо пред водна криза са други градове, къде отиде водата от язовирите, каква е ролята на ВЕЦ-овете в страната, кои политически или икономически интереси стоят зад тези ВЕЦ-ове … и още, и още. Отговори няма…

error: Съдържанието е защитено!