Излъга ли главният прокурор?

Излъга ли главният прокурор?

Във връзка със сигнала, подаден от Единна народна партия до Специализираната прокуратура, с изненада научихме, че публикуваните файлове от записи на Президента на Република България не са СРС-та. Това се разбра от публично изявление на главния прокурор Иван Гешев пред медиите вчера:

Иван Гешев: „Не са СРС-та. В смисъл, че това е постановление за спиране, извадки от него, за които има разрешение от наблюдаващия прокурор.“

Очевидно всички медии в страната бяха останали с „фалшивото усещане“, че става въпрос за записи, направени със специални разузнавателни средства. Остава да гадаем дали президентът на Републиката или шефът на ВВС не са се самозаписвали за удоволствие, след което да са предоставили записа на наблюдаващия прокурор. Позволяваме си да се съмняваме в истинността на изказаното твърдение!

В прессъобщение на Прокуратурата на Република България от 28.01.2020 г., във връзка с разпространените записи, в абзац 2 на съобщението се казва:

„В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал майор Ц.Ст.). …“

Oбръщаме внимание на Специализираната прокуратура, че материали могат да се разгласяват със съгласието на наблюдаващия прокурор, но не и когато разгласяването им представлява ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! А законодателят е казал точно това – Член 103, ал. 4 от Конституцията гласи, че срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване. В тази връзка, дори да се приеме, че думите на г-н Гешев са истина, е редно сигналът ни да бъде разгледан с цялата сериозност, предвидена в българските закони.

Позицията е на Единна народна партия.

Припомняме ви, че вчера ЕНП изпрати в Специализираната прокуратура сигнал за наличие на организирана престъпна група с участието на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от политическата формация. Причината са разпространените от държавното обвинение записи със специални разузнавателни средства от разговор, в който се твърди, че участва президентът Румен Радев. Изваждането на СРС-тата стана ден след като главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване от Конституционния съд дали и при какви обстоятелства може да бъде разследван президентът независимо от функционалния му имунитет.

В сигнала си до спецпрокуратурата от ЕНП посочват и кои хора влизат в организираната престъпна група. „Според добилите известност факти тя включва наблюдаващия прокурор, главния прокурор на България и неизвестни лица“, казват от партията.

От там цитират чл. 132 на конституцията, според който „при осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност при техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е престъпление от общ характер“. Изтъкват, че в Наказателния кодекс е записано, че „който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева“.

error: Съдържанието е защитено!