Историята на скромния доктор, който спаси стотици с …морковена супа

Историята на скромния доктор, който спаси стотици с …морковена супа

Името Ернст Моро вероятно не ви говори нищо на първо четене, тъй като така се е получило, че името му остава малко в сянката на историята. Но лекарите познават този австрийски педиатър като изключителен специалист, чиито пробиви помогнаха за спасяването на хиляди бебета и все още се използват в медицината.

Ернст Моро е роден през 1874 г. в Любляна, Словения, която тогава е част от Австро-Унгарската империя. Учи в университета в Грац, Австрия, а по-късно става професор по педиатрия в Университета в Хайделберг, Германия. Педиатрията тъкмо започва да се развива като независима област на медицината в Европа през онези дни. В същото време смъртността при кърмачета е много висока, достигайки близо 25%. Една от основните причини за случващото се е диарията сред най-малките.

На този фон доктор Моро успява да намери начин да спаси тези бебета и лекарството му е едновременно просто и гениално. Педиатърът предлагат да дадат на бебетата супа от моркови, приготвена по негова собствена рецепта. А тя е от само три съставки: моркови, вода и сол.

Оказва се, че тази проста супа спря диарията при кърмачета, дори в най-тежките й форми. Пази елементарна рецепта помогна да се спасят хиляди деца. По-късно проучванията показват, че олигозахаридите, открити в тази моркова супа пречат на бактериите да се придържат към чревните стени. С течение на времето това лекарство беше заменено с антибиотици и антидиарийни лекарства, но с течение на времето. А преди това доктор Моро помогна драстично да повиши процента на оцелели при кърмачета.

Освен животоспасяващата супа от моркови, има още куп негови открития в педиатрията.  Благодарение на него става възможно диагностицирането на детската церебрална парализа. Той въвежда термина „първи триместър“ и описва основните характеристики на този период на бременността.
Той разработва прост кожен тест за туберкулоза, който се използва до 60-те. Той открива лактобацилите и техните ползи за човешкото тяло.

Доктор Моро се пенсионира от университета в Хайделберг през 1936 г. и продължава да работи като частен педиатър до 1948 г.

error: Съдържанието е защитено!