Живо е. Българското село

Живо е. Българското село

Някога читалището е било сърцето на село Синаговци, в което културният живот е бил съпоставим по качество с този в по-големите градове. Днес кинозалата е потънала в прах и бавно се руши, а библиотеката пази само спомена от богатството на добрата литература.

Сред жителите на Синаговци има жена, наградена с орден „Кирил и Методий“, както и немалко други интелигентни хора с впечатляващи постижения в сферата на науката и изкуството, които са изправени пред избора да четат вестник или да не четат изобщо.

Фондът на читалището почти не е подновяван от неговото официално откриване през 1925 г. и сега книгите в библиотеката са вече силно изхабени, с липсващи страници, а някои от тях – абсолютни негодни за четене. Всеки може да помогне, като подари книги, издадени след 2000 г., на български език, грижливо запазени. Такива, които би подарил на приятел.

Може да се включите до 31 декември с българска и световна съвременна художествена литература; детски книги, включени в летните училищни списъци на децата; енциклопедии; научнопопулярни издания.

Търсят се още и доброволци шофьори, които имат възможност с личен автомобил и гориво два пъти месечно да превозват книгите, които се събират в пунктовете по градове:

Може да занесете книгите на един от организираните пунктове в София, Варна, Видин и Синаговци, а също и да ги изпратите по пощата за своя сметка на адреса на НЧ „Наука – 1925 г.“

Ето и адресите:

СОФИЯ
Фабрика за идеи
ул. „Проф. Никола Михайлов“ №12
понеделник – петък 10:00 – 17:00 ч.

ВАРНА
Галерия Contemporary Space
ул. „Марко Балабанов“ №23
вторник-събота 16:00 – 22:00 ч.

ВИДИН
БиблиоПоща
ул. „Баба Вида“ №12 (Турската поща)
понеделник – петък 09:30 – 18:00 ч.

СИНАГОВЦИ
НЧ „Наука – 1925 г.“
ул. „Първа“ №58
понеделник – петък 08:00 – 16:00 ч.

Може също да изпратите своето дарение по пощата на адрес:
НЧ „Наука – 1925 г.“
ул. „Първа“ №58
3737 с. Синаговци

А днес ви разхождаме из селото, в което животът кипи и няма никакво намерение да се предаде…

error: Съдържанието е защитено!