България е най-бързо топящата се страна

България е най-бързо топящата се страна

Източна Европа се очаква да се свие драстично през следващите няколко десетилетия. Още по-лошото е, че повечето страни отказват да вземат спешни мерки, за да забавят настъпващата демографска катастрофа.

Според прогнозите на ООН първите 10 държави с най-бързо свиващо се население са в Източна Европа (с няколко в Централна и Северна Европа). Счита се, че България, Латвия, Молдова, Украйна, Хърватия, Литва, Румъния, Сърбия, Полша, Унгария ще намалят с 15% или повече до 2050 г.

В България, най-бързо свиващата се страна в света, се очаква населението да намалее от 7 милиона през 2017 г. на 5,4 милиона през 2050 г.

В Латвия се смята, че населението ще спадне от 1,9 милиона през 2017 г. на 1,5 милиона, докато в Молдова се смята, че населението ще се свие от 4 милиона на 3,2 милиона.

Много посткомунистически страни от Централна и Източна Европа се насочват към голям демографски спад, казва Томаш Соботка, водещ изследовател в Центъра на Витгенщайн, който анализира динамиката на населението. И още повече, през последните 25 години мнозина вече бележат масивен спад на населението, добавя той.

Поне 11 държави са се свили с повече от 10% по отношение на броя на населението си от 1989 г. насам, казва Соботка, включително и България, Румъния, Украйна. Латвия загуби над една четвърт от населението си (27%), Литва – 23%, България и Босна и Херцеговина – 21%. Например, българското население се е свило от 9 милиона през 1989 г. до 7,1 милиона през 2017 г.

Това е огромна загуба на население, безпрецедентна в мирно време, обяснява той.

Соботка свежда загубата на населението до три фактора – спад на плодовитостта, масивна миграция и сравнително висока смъртност. И тъй като страните от Западна и Южна Европа са привлекли много имиграция, която до голяма степен компенсира ефектите на ниската плодовитост, Изтокът е в капан, от една страна е миграцията, а от другата е ниската раждаемост, казва той.

Приемането на повече мигранти може да изглежда очевидно решение на демографската бомба с източна Европа, но въпросът остава политически токсичен.

Всъщност най-жестоката съпротива срещу приемането на мигранти идва от страни с бързо топящо се население.

През 2015 г. Европейският съюз бе разтърсен от бежанска криза. Страните, които са основните морски врати към Европа – Гърция и Италия, носеха основната тежест на кризата. Словакия е приела едва 16 мигранти, Чехия 12, докато Унгария и Полша отказват да вземат участие. Словакия и Чехия също не са склонни да приемат мигранти от схемата за преместване. Политическите лидери от Унгария и Полша обявиха, че миграционната политика на ЕС се е провалила.

Изследователите обаче отбелязват, че дори милион мигранти няма да обърнат настъпващия демографски спад на Германия.

error: Съдържанието е защитено!