Без изненади: Гешев е новият главен прокурор

Без изненади: Гешев е новият главен прокурор

Предстоят много интересни неща за българската действително…

Едно не можем да отречем на Иван Гешев: понякога може да бъде истински пророк. След цял ден препитване във ВСС, протест срещу избора на единствения кандидат и огромен брой полицаи и жандармерия около сграда, в която течеше избора, стана очакваното – Гешев наследи Сотир Цацаров.

Но да караме поред…

Със завидно самочувствие Гешев отговаряше на въпроси часове наред. Или по-скоро използваше въпросите, за да лансира тези, които като че ли си беше намислил. В остроумния тон влезе и министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който нарече неудобните въпроси към Гешев „плейлиста“. Забележката му беше приета с широка усмивка от кандидата за главен прокурор…

Пътьом научихме: „С риск да прозвучи самохвално, ще кажа, че едва ли има друг магистрат, който да е повече от мен във фокуса на общественото внимание.“ И на няколко пъти подчерта, че политико-икономически кръгове го атакуват. А на въпрос дали има политико-олигархичен кръг, който го подкрепя, отговори: „Благодаря на всички протестиращи, които са срещу мен, и на тези, които ме подкрепят“. И допълни: „Не ми е известно да ме подкрепят политико-олигархични кръгове, не познавам олигарси“.

Преди да стане ясно, че ще е единственият кандидат за наследник на Цацаров, Гешев беше казал: „99,9% няма да се кандидатирам за главен прокурор…Нямам време да се занимавам с кални борби, който се развиват на доста разкалян терен в момента“. Днес, след като е очевидно, че 0,1% може да тежи повече, обясни: „Аз съм номинация на една колегия (прокурорската колегия на ВСС, б.р.), която е създадена по законодателната инициатива на един шеф на партия. Който я е проектирал. И който сега е против тази процедура, което няма никаква житейска логика.“

Председателят на ВКС Лозан Панов, който е известен с критиките си към Сотир Цацаров и досегашния му заместник, поиска да научи как ще се отблагодари Гешев на Цацаров за подкрепата. „Не виждам защо трябва да благодаря на главния прокурор, аз съм номинация на цялата професионална прокурорска колегия. Ако на някой трябва да благодаря, това е на цялата прокурорска колегия ,включително и на главния прокурор. Да, благодарен съм на главния прокурор, че ми гласува доверие и съм част от екипа му. Ако имате предвид някаква материална благодарност, не, нямаме такива отношения…“, отговори Гешев. И тук Данаил Кирилов се намеси: „Пак да припомня, че не сте длъжен на отговаряте на всеки…“.

През това време…

Протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор блокираха Орлов мост. Преди това те не бяха допуснати от полицията в близост до сградата на ВСС. По същото време подкрепящи Гешев бяха напълно безпроблемно допуснати до сградата на съвета, където бяха охранявани от безброй полицаи и жандармерия. Те не познаха Гешев при влизането им, но това не попречи да бъдат преброени чинно от работещи в ПИК, предвождани от Недялко Недялков.

Рано сутринта беше подаден сигнал за бомба в сградата на ВСС. Всичко единодушно решиха да пренебрегнат опасността и да изслушат и гласуват номинацията на Гешев. Което се и случи.

В ранния следобед пък на Орлов мост протестиращите се обединиха под мотото: Масово „парти“ на Орлов мост по случай избора на Гешев за нов главен прокурор. И обясниха: С парти на открито ще бъде отбелязан изборът на нов главен прокурор. Всеки е поканен, стига да носи шампанско и сълзи със себе си!

Какво следва?

Случи се очакваното – Иван Гешев беше избран за главен прокурор. Президентът Румен Радев проформа назначава тримата големи, а сега може да върне избора. При второ предложение обаче той няма да има право да откаже. Тънка подробност е, че няма срок, посочен за произнасянето му. Досега Радев не е дал ясен сигнал какво мисли да прави, ако Гешев му бъде поднесен за подпис. Което очевидно ще се случи…

error: Съдържанието е защитено!