Без изход: Как лидерът на ИДИЛ бе заловен най-накрая

Без изход: Как лидерът на ИДИЛ бе заловен най-накрая

Затънал в тунел, с робот, пълзящ към него, Абу Бакр ал Багдади няма къде да избяга. Кучетата лаят в тъмнината, американски войник извиква… и след това идва гръмотевичната експлозия, която убива най-търсения човек в света. Заедно с три ужасени деца, които той използва като човешки щитове.

Американските военни най-накрая хванаха лидера на „Ислямска държава“ в отдалечен край на северозападна Сирия, но не и преди да взриви жилетка за самоубийство, привързана към тялото му…

Специалисти по криминалистика стигнаха до заключението за смъртта, носейки проби от ДНК на Багдади и сравнявайки ги с останки на местопроизшествието. Те бързо съпоставиха това, което имаха, с това, което войниците извадиха от подземния взрив. Два часа след нападението ликвидирането на лидера на ИДИЛ бе потвърдено. А някои войници събраха останалото от Багдади в торби…

Малко преди 3:30 сутринта сирийско време американските спецчасти излетяха обратно към Ербил, 70-минутен полет над бедстващата Сирия. Малко по-късно и след дългия лов на Багдади, войските разтовариха трофей, от който Доналд Тръмп толкова се нуждаеше.

Багдади беше награда, която преди това се изплъзваше от всички негови преследвачи, както и най-добрата технология, която световните разузнавателни агенции биха могли да използват.. Но ловът за него започна и завърши, използвайки по-старомодните начини: друг човек.

Иракски представители твърдят, че в средата на септември идентифицирали сирийски мъж, използван за контрабанда на съпругите на двама от братята на Багдади – Ахмад и Джума, в провинция Идлиб. Същият контрабандист по-рано помогнал за преместването на децата на Багдади от Ирак. Иракските разузнавачи твърдят, че са успели да идентифицират мъжа и жената, за които се смята, че са негова съпруга, както и един от племенниците на Багдади. След това предоставили информация за маршрута, който е използвал, на ЦРУ.
До средата на октомври планът за хващане или убиване на Багдади бил в разгара си. Операцията получила името Кайла Мюлер в чест на загиналата през 2015 г. по време на плен при бойците американска гражданка. Тогава медиите информираха, че ал Багдади лично е участвал в изтезанията над Мюлер.

Иракските служители твърдят, че са предоставили актуална информация в реално време на Вашингтон, докато Багдади се е движил в Идлиб. В началото на миналата седмица американските и иракските служители станали все по-уверени, че Багдади наистина е в провинция Идлиб, движейки се между домове в махала на име Бариша, недалеч от турската граница. В този момент огромният обхват на техническите възможности на Вашингтон успял да установи с кого е и къде е отседнал.

Според регионални служители, къщата, в която е пребивавал, е построена в началото на миналата година над тунелен комплекс. Това е идеално скривалище за беглец и изисква огромна сила и перфектна стратегия, за да бъде нападнат.

На пресконференция, за да съобщи за смъртта на Багдади, Доналд Тръмп заяви, че е дал заповедта да започнат операцията в събота. Малко след това на специалните части, базирани в Ербил, са дадени заповеди да заминат за Идлиб.  Русия, която контролира въздушното пространство над Идлиб, е била уведомена, както и Турция, с която САЩ спориха през последните седмици. Сирийските кюрди в североизточната част на страната също са били информирани.

Спец частите пристигнали малко след 1 сутринта. В ожесточените сблъсъци най-малко девет членове на ИДИЛ са убити.  Сред тях са собственикът на къщата – Ал Халаби, както и две от съпругите на Багдади, за които се смята, че са взривили жилетки за самоубийство. В онзи момент единствените живи остават Багдади и три от децата му, които той завлича със себе си в тунела.  „Те бяха доведени до сигурна смърт. Стигна до края на тунела, докато нашите кучета го подгониха. Там се взриви,  убивайки себе си и трите деца. Резултатите от теста дадоха напълно положителна идентификация, това беше той.“, разказва историята.

Това беше край толкова страшен, колкото и шестгодишното му царуване като лидер на Ислямска държава…

Източник: The Guardian

error: Съдържанието е защитено!